In Blog

Cloud computing (računalstvo u oblacima) kao ‘proizvod’ na tržištu informacijskih tehnologija (IT) nije više novost već je postala realnost, a također i trend. Svi mi ga koristimo svakodnevno makar u manjim razmjerima (primjer: G-mail), često i nesvjesno.

O čemu se tu radi?

Do početka ’80-ih godina prošlog stoljeća malo tko je čuo, a kamo li vidio ili još manje radio sa računalom (computer). Onaj tko to jeste trebao je obući bijelu kutu i ući u klimatiziranu dvoranu u kojoj su žmirkale lampice NJ.V. KOMPJUTERA.

Ali tada se sve okrenulo naglavačke. Izumom mikroprocesora došlo je do stvaranja mikrokompjutera. Umjesto za par miliona dolara računalo se moglo nabaviti za par stotina dolara, doduše s neusporedivo manjim kapacitetom i učinkom. Bilo je to slavno doba početaka Microsofta (sa IBM PC) i Apple Computersa, o čemu sve znate iz knjiga i filmova.

Od tada nam računala nezaustavljivo ulaze u domove i na radna mjesta. Vrijedilo je pravilo: svako (sjedeće) radno mjesto, jedan PC s Windowsima.

Vlasnici malih računala su u milionima domova i radnih mjesta počeli unositi vrijedne podatke, tisuće programera počeli su također razvijati korisne aplikacije za novonastalo tržište.

Kako je nastala potreba za RAZMJENOM tih podataka i programa, tako se polako rađao i INTERNET, mreža svih računala na svijetu. Ovdje nam nije mjesto da detaljno opisujemo taj razvoj, uglavnom računala su postajala sve brža, kapacitivnija i manja. Usporedo, internet je postajao sve brži, dostupniji i stabilniji. Time su se stvorili preduvijeti za smještanje podataka i programa IZVAN našeg računala, i tako dolazimo do ‘proizvoda’ nazvanog CLOUD COMPUTING.

Zašto riječ ‘cloud’ (oblak)?

Nitko ne zna zasigurno, pretpostavlja se da je razlog što se u shemama Internet i svi podaci i programi izvan našeg računala najčešće crtali smješteni u oblačić. Ako ništa drugo, zgodno je da se u ozbiljnu IT terminologiju uvukao tako simpatičan naziv i simbol.

Što dobijamo upotrebom ove nove IT tehnologije?

Puno toga dobroga. Rješavamo probleme nabave i održavanja skupe računalne opreme, probleme prepisivanja podataka ako koristimo više računala, podaci su nam dostupni bilo kojim računalom i bilo odakud, sigurnost čuvanja podataka podiže se na viši stupanj…

Poslovanje u oblacima

Ovaj članak namjenjen je vlasnicima malih poduzeća koji muku muče sa čestom nabavkom računalne opreme (računala i serveri) i poslovnih programa, i još češće s potrebom njihovog održavanja. Ulaganja i troškovi u ovaj oblik informatizacije veliki su i sobom nose i moguće velike probleme i rizike. Na tržištu su se pojavili ponuđači CLOUD COMPUTING tehnologije i to kao ‘iznajmljivači’ računalne snage (procesora) i prostora (memorije), a također i poslovnih programa i to u mjesečnim intervalima. Korisnik može iz mjeseca u mjesec mijenjati svoje potrebe za programima, te snagom i prostorom na serverima ‘iznajmljivača’. Za dostupnost podacima i njihovu sigurnost jamče ‘iznajmljivači’, a korisnik dobija prava pristupa putem interneta s bilo kojeg i kakovog računala
(desktop, laptop, tablet, mobitel) i s bilo kojeg mjesta (s posla, iz stana, s putovanja…).

Total cloud

Tvrtka Logika d.o.o. pionir je korištenja ‘cloud’ tehnologije. Svoj mali oblak uspostravila je već prije 8 godina i iznajmljivala ga je desetinama korisnika skupa s poslovnim sustavom Total. Kada su se pojavile tvrtke koje su iznajmljivanje oblaka imale kao svoju osnovnu djelatnost, ugasili su svoje servere prije 2 godine i sklopili ugovor s tvrtkom Podatkovni centar Križ d.o.o. (vidi www.pck.hr) te se posvetili usavršavanju poslovnog sustava Total i računovodstvima. Danas nude na tržištu u mjesečni najam pod imenom TOTAL CLOUD poslovni sustav (ERP), računovodstvene usluge skupa s računalskim (serverskim) kapacitetima kao vrhunac suvremene poslovne okoline.

Preuzimaju odgovornost za dnevno knjiženje i dnevno održavanje poslovnog sustava, a također za vrhunsku (četverostupanjsku) sigurnost podataka.

Da rezimiramo, prednosti poslovanja u oblacima su:

  1. Uštede u nabavci IT opreme: nema više potrebe za serverima, računala na moraju biti nova niti snažna (sve se obavlja u oblaku)
  2. Dostupnost: putem Interneta s bilo koje lokacije na svijetu, novi podatak unijet u bazu trenutno je raspoloživ svim ovlaštenim zaposlenicima
  3. Sigurnost podataka: višestruke zaštite od naovlaštenog pristupa i izrade višestrukih dnevnih sigurnosnih kopija od strane ‘iznajmljivača’ oblaka
  4. Održavanje servera: briga o serverima potpuno u nadležnosti ‘iznajmljivača’ opreme
  5. Održavanje programa: sva unapređenja i usklađivanja sa zakonskim promjenama vrše se preko noći u oblaku, te dočekaju ujutro spremna svoje korisnike